ecolab

Na co zwrócić uwagę przy organizacji i kompletowaniu sprzętu gastronomicznego?

Organizacja nowej kuchni, wybór i kompletowanie sprzętu, dzięki któremu przygotowywanie potraw będzie szybkie i łatwe, to wyzwanie dla właścicieli wszelkich punktów gastronomicznych.

SOLIDNE WYPOSAŻENIE GASTRONOMII PODSTAWĄ DOBREJ KUCHNI

Jako klienci lokali gastronomicznych, chcemy mieć pewność, że podawane nam potrawy są świeże, przyrządzone z zachowaniem najwyższych standardów i w higienicznych warunkach. Dbamy o to również we własnych domach. Podstawą dobrego gotowania są jednak nie tylko świeże produkty, ale i odpowiedni sprzęt gastronomiczny i wyposażenie kuchni.

KLUCZOWY ASPEKT – DBANIE O CZYSTOŚĆ

Wybór jakościowego wyposażenia gastronomii to kwestia ważna, ale nie należy zapominać o następnym istotnym kroku, jakim jest precyzyjne czyszczenie oraz dbanie o sprzęty i powierzchnie kuchenne. Przykładowo, patelnie, które regularnie nie są dostatecznie dokładnie myte, szybko osiądą sadzą, tłuszczem, a smażenie na nich może spowodować wytwarzanie niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Dlatego na wyposażeniu każdej kuchni powinny znaleźć się również profesjonalne środki czyszczące.

HIGIENA KUCHNI TO NIE TYLKO NACZYNIA

Podstawowym środkiem chemicznym, który kojarzy się z kuchnią, jest płyn do mycia naczyń. Niewątpliwie to istotny produkt. Jednak w każdej kuchni powierzchni do czyszczenia znajduje się o wiele więcej. Są to:
– blaty,
– sprzęty kuchenne (kuchenki i piekarniki narażone na osady i spaleniznę oraz lodówki i zamrażarki),
– podłogi,
– parapety, oświetlenie i wszystkie miejsca, na których osiada kurz.
Producenci, tacy jak Ecolab, zapewniają dostępność odpowiednich środków do różnych rodzajów kuchennych powierzchni. Każde z wymienionych powinno być regularnie i dokładnie myte, by kuchnia nadawała się do użytku i wydawała swym klientom bezpieczne, higieniczne potrawy.