kieliszek do koniaku

Dobór kieliszków do rodzaju alkoholu

Każdy rodzaj alkoholu podaje się zazwyczaj w innym, przeznaczonym specjalnie do takiego alkoholu typie kieliszków. W jakim naczyniu należy podawać wódkę, w jakim kolorowe koktajle a w jakim czerwone wino? Odpowiedź na to pytanie niejednemu sprawia trudność. Oto podpowiedź, w jaki sposób należy zaserwować niektóre rodzaje alkoholi.

Wódka czysta lub gatunkowa – podaje się ją w niewielkim kieliszku z nóżką lub bez niej (te bez nóżki nadają się jedynie do podawania w nich wódki czystej). Wódkę czystą podaje się zazwyczaj zmrożoną, a wódki gatunkowe – w temperaturze pokojowej.

Wino białe – odpowiednie do tego rodzaju wina są kieliszki z cienkiego szkła, o długiej, smukłej nóżce i czaszy nieco mniejszej, niż w kieliszkach przeznaczonych do podawania wina czerwonego. Podczas picia kieliszek należy trzymać za nóżkę.

Koniak lub brandy – kieliszek do koniaku to kieliszek z krótką nóżką i dużą, pękatą czaszą. Alkoholu nie należy nalewać do nich do pełna – nalewać należy go niewiele, a podczas picia kieliszek trzymać za czaszę, co spowoduje ogrzanie trunku i wydobycie jego aromatu.

Likiery – należy je podawać w niewielkich kieliszkach o dość długiej nóżce. Kieliszki należy napełniać do połowy.

Whisky – tego alkoholu nie podaje się w kieliszkach, lecz w szklankach – niskich oraz przysadzistych, o kształcie walca, z grubym denkiem. Whisky zazwyczaj podaje się w towarzystwie kilku kostek lodu.